معرفی تاریخچه کنترل تلویزیون
یکی از ابزار های ساخته بشر که در عین سادگی بسیار کابردی نیز می باشد، کنترل از راه دور تلویزیون است. تا به حال به این فکر کرده اید که کنترل های تلویزیون از چه زمانی به زندگی ما وارد شدند؟ تاریخچه کنترل تلویزیون ها چیست؟ در این مقاله با آن ها به خوبی آشنا خواهید شد.
کنترل های تلویزیون:
در سال 1956، برای اولین بار، کنترل از راه دور تلویزیون به صورت کاربردی و عملی وارد خانه مردم آمریکایی شد؛ البته لازم به ذکر است که قدمت ایده و طراحی کنترل از راه دور تلویزیون، به نیکلا تسلا در سال 1893 باز می گردد. آلمان ها نیز در طول جنگ جهانی دوم از کنترل از راه دور استفاده می کردند. حتی در اواخر دهه 40 میلادی، اولین استفاده کنترل از راه دور به صورت غیر نظامی مطرح شد. کاربرد هایی مانند باز کردن در گاراژ به صورت اتوماتیک، در این طرح قرار گرفته بود.
اولین کنترل تلویزیون دنیا، Lazy Bone نام داشت. گرچه این کنترل از راه دور بیسیم نبود ولی اولین کنترل تلویزیون به حساب می آید. این محصول، با کابل بلندی به تلویزیون متصل بود و از این طریق تلویزیون را کنترل می کرد. در سال 1955، اولین کنترل از راه دور نوری دنیا ساخته شد؛ این کنترل، توسط مهندسان شرکت زنیت رادیو تولید و طراحی شد.
انجام کار با این کنترل، به این صورت بود که چهار سلول فوتو الکتریک در چهار گوشه تلوزیون تعبیه شده بود و باید نور تولید شده از Flash matic را مستقیماً به سلول ها می تاباندیم تا توابع آن ها فعال شود. کار کردن با این کنترل به دو دلیل بسیار دشوار بود:
اولاً مجبور بودند نور را مستقیماً به سلول خورشیدی بتابانند.
ثانیاّ در روز های آفتابی، این ابزار به طور خودکار، کار نمی کرد و با نبود روشنایی گاهی کانال ها خود به خود تغییر می کردند.
کنترل های نسل جدید:
امروزه کنترل های از راه دور تلویزیون، از تکنولوژی اشعه مادون قرمز استفاده می کنند. اشعه مادون قرمز، یکی از امواج الکترومغناطیسی است که طول موج آن از نور مرئی بالاتر و از موج رادیویی کمتر می باشد، به همین خاطر جایگاه آن در نمودار الکترومغناطیسی، بعد از نور مرئی می باشد. این اشعه، بعد از برخورد با جسم آن را گرم می کند و از جمله پرتو های نامرئی موجود در خورشید، به حساب می آید.
درون کنترل تلویزیون چه قطعاتی به کار رفته است؟
کنترل تلویزیون از یک قاب پلاستیکی، یک برد مدار چاپی حاوی قطعات الکترونیکی، فنر های باتری، کیبورد لاستیکی و باتری تشکیل شده است. یک طرف برد معمولاً سبز رنگ و طرف دیگر قهوه ای روشن است. طرفی که سبز رنگ می باشد، حاوی چندین کلید یا سوئیچ است که توسط کیبورد لاستیکی به هم وصل می شوند.
اصولاً کلید ها در هر شکل و مکانی، وظیفه برقرار کردن یک مدار باز را دارند به این شکل که باعث می شوند مدار، بسته شده و جریان از آن عبور کند. کلید ها در کنترل نیز همین وظیفه را دارند. در واقع وقتی کلیدی از کنترل را فشار می دهید، مداری را وصل می کنید.
نحوه عملکرد کنترل:
نحوه عملکرد کنترل تلویزیون بدین صورت است که هنگامی که شما کلیدی را به منظور خاصی فشار می دهید، آی سی موجود در کنترل، مکان آن را شناسایی و به صورت سیگنال هایی به ترانزیستور منتقل می کند.
ترانزیستور، در کنترل، وظیفه تقویت کردن سینگنال ها را بر عهده دارد. به همین دلیل، سیگنال هایی که توسط آی سی به ترانزیستور فرستاده شده اند، به وسیله این قطعه تقویت و پس از تقویت، به بالاترین قسمت موجود در کنترل که LED می باشد، فرستاده می شوند.
مشکلات رایج کنترل تلویزیون:
ساختار کلی تمامی کنترل های تلویزیون مشابه می باشد پس این مشکلات برای تمامی کنترل های برند های مختلف، ممکن است رخ دهد. از جمله کنترل تلویزیون سامسونگ، سونی، LG و … . این عیوب عبارت اند از:
از کار افتادن تمامی دکمه های کنترل، یکی از مشکلات رایجی است که برای اکثر کاربران رخ می دهد؛ این رخداد عللی دارد که عبارت اند از:
معیوب شدن یا آسیب دیدن قطعه کریستال:
گاهی اوقات در اثر ضربه، کریستال کنترل شکسته و یا پایه های آن از لحیم جدا می شوند. پایه ها، فوق العاده ظریف و باریک هستند. بنابراین مورد دوم رایج تر است؛ در صورت بروز این مشکل، باید کریستال به صورت جداگانه خریداری شده و جایگزین شود.
در هنگام جایگزین کردن کریستال، به اعداد روی آن دقت کنید؛ زیرا این اعداد باید شبیه به هم باشند. می توانید از کریستال کنترل معیوب یا دست دوم نیز استفاده کنید به شرطی که کریستال آن سالم باشد.
معیوب شدن لامپ LED موجود در بخش جلویی کنترل:
گاهی اوقات ساختار داخلی لامپ LED موجود در جلوی کنترل، به هم می ریزد و در برخی موارد، پایه های آن جدا می شوند. پایه ها به دلیل ظریف بودن به راحتی از لحیم جدا می شوند و این مورد، اصلی ترین و رایج ترین علت خرابی در اکثر قطعات کنترل است.
تمام شدن یا ضعیف بودن باتری ها:
اصلی ترین بخش در هر مدار الکتریکی باتری آن است. نقش باتری دقیقاً مانند نقش خون یا اکسیژن در بدن انسان می باشد. در مواقعی که دکمه ها کار نمی کنند، ابتدا باتری ها را چک کنید. جایگزین کردن باتری نو، بهترین راه جهت چک کردن سالم یا معیوب بودن باتری ها است. در برخی موارد، فنر باتری قطع می شود که با بررسی می توانید به این مورد پی ببرید.
از کار افتادن گیرنده فوتوالکتریک تلویزیون:
تلویزیون، گیرنده و کنترل، فرستنده است. هر فرستنده ای نیازمند یک گیرنده می باشد. حال اگر گیرنده معیوب شود، فرستنده نیز کارکرد درستی نخواهد داشت.
در برخی موارد، گیرنده فوتو الکتریک موجود در بخش جلویی تلویزیون از کار می افتد. این مشکل رایج نمی باشد اما محال هم نیست. تنها راه حل نیز، جایگزین کردن گیرنده یک تلویزیون دیگر است.
به هم ریختن لحیم پایه های آی سی:
این مشکل با چشم، مشخص نیست اما پس از لحیم مجدد پایه ها، ایراد کنترل برطرف خواهد شد. این مورد، نیاز به تخصص دارد؛ بنابراین اگر تخصصی در این زمینه ندارید، انجام آن را به فرد کار بلد بسپارید.
از کار افتادن یک یا چند دکمه:
قوانینی که در مورد کنترل تلویزیون وجود دارد، این است که خرابی یک قطعه باعث از کار افتادن کل مجموعه می شود. در صورت کار نکردن یک یا چند دکمه، نمی توان به معیوب بودن قطعات اصلی شک کرد. طبق همان قوانینی که گفته شد، اگر یکی از قطعات اصلی معیوب باشد، بقیه دکمه ها نیز نباید کار کنند. پس باید مستقیماً سراغ دکمه ای که کار نمی کند بروید.
کلید های ریز موجود در زیر دکمه ها، به مرور زمان کثیف شده و گرد و خاک می گیرند. در نتیجه، در اتصال مدار، ناتوان خواهند شد. می توانید با استفاده از یک تکه پنبه یا مسواک آغشته به الکل یا تینر، فوری این کلیدها را تمیز کنید. چسباندن یک تکه زرورق به لاستیک دکمه معیوب با استفاده از چسب قطره ای، راه حل دیگری جهت برطرف کردن مشکل کار نکردن دکمه ها است.